Skolemad giver trivsel og energi på Sundskolen i Nykøbing Falster
Siden november har eleverne i udskolingen på Sundskolen i Nykøbing Falster været en del af et nationalt skolemadsforsøg.
Som den eneste folkeskole på Lolland-Falster fik skolen i juni den glædelige nyhed, at de var blandt de 191 udvalgte skoler i Danmark, der skal afprøve effekten af skolemad over en treårig periode.
Regeringen har afsat 854 millioner kroner til forsøget, som skal undersøge, hvilken betydning daglige måltider har for børns sundhed, læring og trivsel.
Samtidig skal projektet afdække den økonomiske balance for at kunne tilbyde skolemad til flest mulige børn.
Gratis mad til alle elever i udskolingen
Sundskolen har været særligt heldig, da de ved lodtrækning fik tildelt en ordning uden forældrebetaling, hvilket betyder at alle cirka 150 elever i 7.-9. klasse kan deltage uden økonomiske barrierer.
Skolen har modtaget en ramme på over 5 millioner kroner til at drive madordningen frem til 2028.
- Det eneste ærgerlige ved denne ordning er, at det kun er en skole på Lolland-Falster, som er med,udtaler Dan Brinckmann fra Fælleskøkkenet i Sakskøbing, som leverer maden til skolen.
Maden falder i god jord
Efter en gradvis implementering spiser nu alle 7.-9. klasser sammen i den nyindrettede kantine, som er blevet forvandlet til et indbydende og hyggeligt spisemiljø.
Den daglige frokost serveres fra 11.10, hvor eleverne sidder klassevis med 8-10 elever ved hvert bord.
To bordværter fra hver klasse hjælper med at hente og afrydde, mens resten af eleverne bliver siddende, indtil måltidet er forbi.
- De hygger sig og snakker, og de får energi på tanken til at klare resten af dagen, det er tydeligt, fortæller Pia Thorvald, som er ansat som madansvarlig på skolen.
Eleverne er også begejstrede. - Det er i hvert fald bedre end madpakken, siger Liva fra 7.B med et stort smil, mens hun forsyner sig med grøntsager. Mange elever beretter om mere energi efter frokosten.
Fælleskøkkenet leverer sund mad
Maden leveres frisk hver dag fra Fælleskøkkenet i Sakskøbing, som har udviklet menuer for fire uger ad gangen med to daglige valgmuligheder, herunder måltider uden kød, gluten eller laktose for elever med særlige behov.
Menuerne er sammensat efter de nationale kostråd og indeholder fuld deklaration af indhold og næringsværdier.
- Vi ejes jo delvist af Guldborgsund Kommune, hvilket har gjort det muligt at samarbejde tæt om, hvordan produktionen kunne tilrettelægges til alles tilfredshed, fortæller produktionsleder Dan Brinckmann.
Positive effekter for læring og trivsel
Efter en måneds drift er både elever og lærere begejstrede for ordningen.
Lærerne, som spiser med ved bordene, fortæller om bedre mulighed for hyggesnak med eleverne, mere ro i klasserne, og elever som virker mere oplagte.
Der er mindre kaos sidst på dagen, og eleverne melder selv om bedre koncentrationsevne.
- Det er gået utrolig godt med at få gang i projektet her på skolen, bedre end jeg næsten havde turdet håbe, udtaler Carsten Løye, skoleleder ved Sundskolen.
Ordningen ser ud til at være blevet en succes på Sundskolen, og det bliver interessant at følge, hvilke langsigtede effekter det nationale skolemadsforsøg vil vise over de kommende tre år.
- rh