
Københavns nye storkøkken serverer første måltider til skolebørn
I dag oplevede tusindvis af københavnske skoleelever en historisk begivenhed, da de indtog deres frokost.
Dagens måltid – enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med grøntsagsbolognese og ristede hasselnødder – var nemlig det allerførste produceret i skolemadordningen EAT's nye, moderne storkøkken.
Efter at have tændt for gryderne for første gang i går, den 19. maj, blev maden fra det nye produktionskøkken i dag serveret på skolerne rundt om i hovedstaden.
Det markerer begyndelsen på en ny æra for den københavnske skolemadsordning.
- Med det nye EAT-køkken kan vi tilbyde endnu flere københavnske børn et sundt og nærende måltid midt på skoledagen.
- Det handler ikke kun om mad – det handler om trivsel, fællesskab og læring, udtaler børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager fra Konservative.
Det tidligere EAT-køkken i De Gamles By var placeret i en nedslidt, mere end 100 år gammel bygning og kunne ikke følge med den stigende efterspørgsel.
Omkring halvdelen af byens skoleelever er i dag tilmeldt madordningen, og cirka hver fjerde får dagligt en EAT-ret til frokost.
Det nye køkken på Blushøjvej 11 i Valby er med sine 3.000 kvadratmeter designet til at kunne producere op til 15.000 måltider dagligt – mere end dobbelt så mange som før.
Byggeriet blev påbegyndt i 2022, efter midlerne blev afsat i 2018.
Danmarks største økologiske køkken
Det nye EAT-køkken er et af Danmarks største økologiske storkøkkener.
Det er indrettet med fokus på effektivt produktionsflow, høj fødevaresikkerhed og godt arbejdsmiljø, samtidig med at det er designet i EAT's velkendte farver og visuelle stil.
Mindst 90 procent af råvarerne er økologiske, og maden laves helt fra bunden – ofte plantebaseret og med fokus på friske, lokale ingredienser.
Retterne udvikles i tæt samarbejde med eleverne og tilberedes dagen før servering, hvorefter de færdiggøres ude på skolerne af en EAT-medarbejder sammen med eleverne.
Med det nye storkøkken er København nu rustet til at levere sund, bæredygtig og velsmagende skolemad til endnu flere børn hver dag, som led i kommunens ambition om at blive Danmarks bedste by at være barn i.
-rh